Ръст на случаите на туберкулоза в София-област - заболеваемостта е нараснала

...
Ръст на случаите на туберкулоза в София-област - заболеваемостта е нараснала
Коментари Харесай

Защо не е добре вирусите да изчезнат?

Ръст на случаите на туберкулоза в София-област - заболеваемостта е повишена с 19% при започване на 2023 година, демонстрират данните на здравните управляващи. В международен мащаб тази болест е измежду водещите аргументи за настъпване на гибел, коментира вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова в студиото на " България заран ".

Тя разясни, че по-високият риск от болестта е за хора, които имат подтисната имунна система, хронични болести, диабет, проблеми с пушенето или алкохола.

" Заболяването е изцяло предотвратимо, макар че в международен мащаб над 4 хиляди годишно губят живота си от това заболяване, а 30 хиляди са диагностицирани. Голяма част от тях са в Азия и Африка ", разясни проф. Александрова.

Тя е безапелационна, че би трябвало да се обръща внимание на профилактичните прегледи за това заболяване, изключително за хората, които са в по-високата възрастова група и тези със съпътстващи болести.

" Не е зле да се замислят за профилактичен обзор, защото това избавя живот, само че и доста неприятности ", настоя вирусологът.

" Ковид-19 обърна нещата с главата надолу. Някои вируси не се появиха в нормалното си време, грипа го нямаше най-малко две години, други вируси пък изпревариха своето появяване. Ковид промени графика на вирусите ", сподели още проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ през лятото би трябвало да бъдем деликатни във връзка с храната.  " Месо, мляко, яйца би трябвало да са на студено, тъй като броят на бактериите в тях може да се удвои и предаването на вирусите да се форсира ", сподели гостът.

" Ние не можем да живеем без вируси. Техният брой е със 100 млн. повече от звездите във забележимата част на Вселената. Ако ги разположим в пространството, ще заемат 10 млн. светлинни години повърхност ", сподели още вирусологът.

По думите на проф. Александрова, ако вирусите изчезнат, от това няма да настъпи " празник на Земята ".

" Живите организми евентуално ще изчезнат ", добави тя и разясни, че вирусите се грижат за регулирането на популациите, когато те се разрастват, а това води до биоразнообразие.

Проф. Александрова сподели още, че при летните вируси лекуването е общоприетоо и в множеството случаи те минават леко.

" Но когато температурата не спада, когато се утежнява положението, когато се появи нещо извънредно, когато има повръщане, което може да докара до обезводняване, изключително при децата, всеки би трябвало да потърси помощ ", напомни тя.

Проф. Радостина Александрова разяснява и така наречен " дълъг Ковид ", от който страдат най-малко 10 % от популацията на планетата. Той визира най-вече хората във възрастовата група сред 36 и 50 години, при които е имало доста леко протичане на вируса. При дългия Ковид има повече от 200 признака, по които той може да бъде разпознат – това са някои от най-леките като кашлица, само че има и признаци, свързани със засягането на нервната система. Наблюдават се и положения на тревога и меланхолия, мозъчната мъгла, неуравновесеност, гърчове и други.

" Към момента към момента няма изрично лекуване на това заболяване ", съобщи проф. Александрова.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР